GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Unikonsiemenleipä

Unikonsiemenleipä

Tämä unikonsiemenleipä on ollut kestosuosikkini ja vuosien ajan, silloin kun leipää itse valmistan. Ei mikään sellainen “unikonsiemenleipä”, joka on oikeasti perus vehnäleipä ja päällä ripaus unikonsiemeniä, vaan siemenillä suorastaan kyllästetty ja niistä pähkinäisen maun saanut pataleipä! Ihan mielettömän hyvän makuinen ja todella helppo valmistaa, kuten pataleivät yleensäkin.

Helppoa leivän leivontaa

Kumpa voisinkin julistaa ohjeen omaksi luomuksekseni, mutta ohje on kyllä Ina-Janine Johnsenin kirjasta "Pataleipää” (WSOY). Tämä on niitä ruokakirjoja, jotka tulen säilyttämään varmaan ikuisesti. Monissa ruokakirjoissa on muutama hyvä ohje ja hiljalleen ne jatkavat kiertoon, mutta tämä kirja on ihan timantti. Leipäkirjoissa on usein omaan makuuni turhan työläitä ja monimutkaisia ohjeita. Olen joskus yrittänyt kasvattaa juurtakin, mutta siitä tuli vain kissanpuklun haluista mönjää. Nämä ohjeet eivät vaadi juurta, mutta niissä on juureen leivotun leivän mehukkuutta ja reilua makua. Eli, jos olet innokas tekemään omaa leipää, mutta homman haastavuus tuntuu turhan suurelta, tämä ohje on sinulle - lupaan että onnistut!

Pakasta jos et syö heti

Suosittelen leivän pakastamista jos et syö sitä kokonaan parissa päivässä. Leivän siivuttaminen ja pakastaminen tekee sen syömisestä helppoa. Joko heität valmiit siivut suoraan paahtimeen tai sulatat mikrossa. Näin jokainen suupala on aina mahdollisimman tuoreen makuista.

Verkkokaupastani voit myös ostaa paperisia leipäpusseja, missä itseleivottua leipää on hyvä säilyttää, tai vaikka pakastaakin! Pussin kylkeen on luonnollisesti helppo kirjoittaa mitä leipää sen sisuksista löytyy.

unikonsiemenleipa.jpeg

Unikonsiemenleipä

Annos: 1 leipä


Ainekset

  • 7,5 dl vehnäjauhoja

  • 50 g (n. 3/4 dl) sinisiä unikonsiemeniä

  • 1,5 tl suolaa

  • 0,5 tl kuivahiivaa

  • 4 dl vettä

Tarvikkeet

  • Uuninkestävä, kannellinen pata tai vuoka (ø 24cm tai 4,2 L)

Valmistus

  1. Paahda halutessasi unikonsiemenet kevyesti pannulla. Anna niiden jäähtyä. Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Peitä kulho muovikelmulla tai kannella ja jätä työtasolle 12-18 tunniksi.

  2. Laita työtasolle pala leivinpaperia ja ripottele sen päälle runsaasti jauhoja. (Oikeasti runsaasti! Taikina on todella tahmaista ja tarttuu muuten paperiin välittömästi) Kaada taikina leivinpaperille, voit käyttää apuna nuolijaa. Jos taikina on hyvin kosteaa, ripottele päälle jauhoja. Ota yksi taikinan reunoista ja taita se keskelle. Ota seuraava reuna ja taita keskelle. Voit tehdä näin jopa 10 kertaa, kunnes alat tuntea taikinassa hieman vastusta ja se alkaa pysyä muodossaan. Jos taikina on liian tahmeaa, ripottele väleihin lisää jauhoja. Käännä taikina taitettu puoli alaspäin leivinpaperille ja peitä se kulholla tai puhtaalla liinalla. Anna taikinan kohota 2h työtasolla.

  3. Laita uuninkestävä, kannellinen pata tai vuoka kylmään uuniin. Käytän itse tähän kannellista valurautapataa, mikä tuntuu olevan täydellinen tehtävään! Kun taikina on kohonnut 1,5h, laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.

  4. Ota kuuma pata pois uunista, kun taikina on täysin kohonnut (2h). Nosta taikina leivinpaperin avulla ja kaada se kuumaan pataan. Taitettu puoli on nyt ylöspäin. Jos taikina on padassa kovin epätasaisesti, voit ravistella sen kevyesti parempaan asentoon. Ripottele päälle hieman unikonsiemeniä.

  5. Laita kansi padan päälle ja nosta pata lämpimään uuniin. Paista 30 min. Ota kansi pois ja laske lämpötila 200 asteeseen. Paista vielä 15 min.

  6. Ota leipä pois padasta ja anna sen jäähtyä ritilän päällä.

  7. Leivän voi leikata viipaleiksi ja pakastaa.

unikonsiemenleipa2.jpeg

Vegeproteiinikulho

Vegeproteiinikulho

Piparipalat - parasta mitä piparkakkutaikinasta voi tehdä

Piparipalat - parasta mitä piparkakkutaikinasta voi tehdä