Joulun riisijälkkäri - Ris à la Malta
Tämä jälkiruoka on kuulunut meidän joulupöytään aina. Jälkiruoka tunnetaan yleensä nimellä Ris à la Malta, eli suomeksi Maltan riisi. Kuitenkaan jälkiruoalla ei ole mitään tekemistä Maltan kanssa. Tanskaksi sama jälkiruoka on Risalamande joka puolestaan juontuu ranskasta: Riz à l'amande eli riisi mantelilla. Ranskaksi nimessä on jo jotain järkeä :) Eri maissa ja eri perheissä Ris à la Maltaan lisätään eri makujuttuja - meillä tuo makujuttu on appelsiini. Lapsena tämä ei kuulunut suursuosikkeihini jouluaterialla, mutta vuosi vuodelta se maistuu entistä paremmin ja tänä vuonna olen valmistanut tätä jo pariin kertaan ennen joulua, ylijääneistä riisipuuroista ;) Riisijälkiruoka maistuu myös nuoremmalle lapselleni. Toinen karttaa edelleen valkoisia ruokia, en tiedä miksi.
Manteli riisijälkiruoassa
Lisäksi riisijälkiruokakulholliseen lisätään aina yksi manteli ennen tarjoilua. “Kokki” piilottaa mantelin jälkiruoan sekaan ennen kuin se tuodaan pöytään. Se joka mantelin saa, tulee uskomuksen mukaan menemään naimisiin seuraavana vuonna tai jotain vastaavaa. Itse ehkä modernina naisena pidän enemmän “tuottaa onnea” -tyyppisestä lähestymisestä mantelin saamiseen. Jokainen pöytäseurue voi luonnollisesti valita oman palkintonsa mantelin löytäjälle! Pelin henkeen kuuluu tietenkin myös se, että se joka mantelin saa, eli yleensä paljasta tätä ennen kuin kaikki puuro on syöty.
Jos “mantelipeli” ei kiinnosta ja haluat syödä ruoan ruokana, ehdottaisin, että leikkaat kuorellisia manteleita siivuiksi ja paahdat ne kevyesti ja ripottelet jälkiruoan pinnalle. Nam!
Mitä jos ei appelsiinia?
Jos appelsiini tuntuu oudolta riisipuuron seassa, tai olet sille vaikka allerginen, voi esim. kirsikat olla hyvä vaihtoehto! Kirsikat tässä perinnejälkiruoassa ovatkin keskieurooppalaisempi vaihtoehto appelsiinille ja varmasti todella herkullinen sellainen.
Mustikat ja mustikkakiisseli maistuvat tämän jälkkärin kanssa, hyvinä kotimaisina makuina, mutta varoituksen sana: niin mustikat kuin riisi voivat saada vatsan kovalle jos niitä syö paljon.
Sekahedelmäkeitto on sekin tuttu yhdistelmä riisivanukkaan kylkeen. Tämä taisi olla isäni äidin joulupöydässä tuttuna yhdistelmänä. …vai mahtoiko se olla sekametelisoppa ja kermavaahto? aagh… kuka näitä kaikkia muistaa! Joka tapauksessa olen tämänkin kombon testannut ja minusta yllättävänkin toimiva!
Ris à la Malta eli Maltan riisi
Ainekset
1/2 Litran riisipuuro, jäähdytettynä
1–2 appelsiinia
3,3 dl vispikermaa (tai 3,5 dl. Käytän kaupan valmiita 3,3 dl kermapakkauksia joten siksi erikoinen määrä)
2–3 tl vaniljasokeria
(tarvittaessa lisää hienoa sokeria jos kaipaat lisämakeutta)
Lisäksi
1 kpl kuoreton manteli TAI kuorellisia manteleita siivuiksi leikattuna ja paahdettuna
Valmistus
Keitä puolen litran riisipuuro täysmaitoon riisipakkauksen ohjeen mukaan (tai voit keittää koko litran annoksen ja syödä siitä puolet normaaliin tapaan). Jäähdytä valmis riisipuuro.
Vatkaa vispikerma ja vaniljasokeri kuohkeaksi, mutta ei kökkäreiseksi vaahdoksi. Lisää ensin 3 dl jäähtynyttä riisipuuroa sekaan ja sekoita. Lisää riisipuuroa desi kerrallaan, kunnes sen koostumus on mieleistäsi. Itse pidän lähes riisifruttimaisen paksusta, kun taas äitini valmistaa pehmeämpää jossa on vähemmän riisipuuroa.
Kuori ja pilko appelsiinit paloiksi. Leikkaan itse appelsiineista ulkopinnalta myös valkoiset kalvot niin että hedelmäliha jää paljaaksi. Näin paloja on mukavampi syödä jälkiruoan seassa.
Maista ja lisää sekaan tarvittaessa tavallista sokeria jos kaipaat lisämakeutta.
Lisää puuron sekaan ennen tarjoilua 1 kuorittu manteli ja keksi ruokaseurueelle sopiva palkinto tms mantelin löytäjälle :)
Keräsin yhteen kirjoitukseen kaikki omat jouluaterian suosikki-alkupalat vuosien varrelta. Nämä löytyvät meidän joulupöydästä vuosi toisensa jälkeen ja ilman näitä, jouluateria ei vaan maistu oikealta.
Pienet alkupalaherkut - suolaiset crème brûléet maistuvat niin joulu- kuin brunssipöydässäkin. Super helppoja valmistaa ja kauniita katsella!
Perinteinen maltan riisi, eli joulun riisijälkiruoka kätkee sisäänsä mantelin, jonka löytäjää kohtaa - mikäpä muu kuin - suuri onni seuraavana vuonna ;) Super helppo tehdä ja maku- sekä tarjoiluvaihtoehtoja on useita!
Jos olet jo hieman ehtinyt kyllästyä perinteisiin joulupöydän antimiin, tässä omat viisi suosikkiani hieman erilaisista, mutta silti joulupöytään sopivista alkupaloista. Näyttäviä, juhlavia, mutta ennen kaikkea herkullisia alkupaloja!
Nämä ihanan helpot ja todella herkulliset makupalat syntyvät piparkakkutaikinasta ja tuorejuustokreemistä.
Yksi maailman parhaista pikkuleipäresepteistä on tässä. Suussasulavat piispattaren medaljongit hurmaavat vuodesta toiseen!
Tällä ohjeella on silakoita valmistettu meillä useana jouluna putkeen. Piparjuurisilakat sopivat mielestäni hyvin moderniin joulun kalapöytään. Ne eivät maistu mitenkään itämaiselle, mutta saavat hyvän pienen potkun piparjuuresta, mikä tekee niistä mielenkiintoisen makuisia!
Hauskat sulaneet lumiukot valmistuvat valkosuklaasta ja muutamasta koristeesta. Leikkisät herkut ilahduttavat niin lapsia kuin aikuisia, mutta ehkä kuitenkin ennen kaikkea niitä lapsia. Ja lapsenmielisiä :) Maun puolesta nämä maistuvat kyllä kaikille!
Kondensoitu maito antaa tälle jäätelölle ihanan pehmeän täyteläisen, hieman karamellisen maun. Jos olet toffeen suuri ystävä, voit kokeilla myös karamellisoitua kondensoitua maitoa, tai tarjoilla valmiin jäätelön parin karamellisoidusta kondensoidusta maidosta valmistetun kinuskinokareen kera. Nam!
Keittokirjani Vege Talvi kätkee sisäänsä herkullisen karamellipannacottan reseptin. Karamellipannacotta on superhelppo valmistaa vegaanisena, mikä tekee siitä myös helpon jälkiruoan seurueille, joissa on sekaaneja sekä kasvissyöjiä/vegaaneja. Tämä herkku nimittäin maistuu kaikille!
En pidä jälkiruoista jotka ovat vain makeita. Tässä kakussa on keveä koostumus ja se on juuri sopivan makea. Samaa mieltä oli muukin seurue. :)
Hyvästi tylsät lusikkaleivät! Nämä sukureseptillä valmistetut herkut ovat suussasulavan herkullisia!
Vegewellington sopii syötäväksi sellaisenaan, salaatin kera tai esim. liharuoan lisukkeena. Sen maku vain paranee jääkaapissa, joten voit hyvin valmistaa sen pari päivää aiemmin ja lämmittää uudelleen ennen tarjoilua. Nam!
Lantusta tulee makea paistettaessa ja laatikkomuodossa se maistuu hyvin erityisesti pienille lapsille, miksei aikuisillekin! Tämä ohje on äitini arkistoista.
Tämä ohje on helppo muunnella sen mukaan, mitkä marjat tai hedelmät ovat satokaudessa. Mustikka, vadelma, sharon-hedelmä, kirsikka... vaihtoehdot ovat rajattomat! Myös tämä talvisempi glögikiilteellä kruunattu pannacotta saa eri vivahteen glögivalintasi perusteella.
Tämä porkkanalaatikon ohje on iso-äitini ja äitini käyttämä perinteinen silkkisen sileän porkkanalaatikon ohje. Jos et ole riisisen porkkanalaatikon ystävä ja pidät samettisesta, suussa sulavasta porkkanalaatikosta jossa kuitenkin on ihanan rapea pinta, olet löytänyt etsimäsi ohjeen.
Tämä herkullinen piparkakkulatten ohje on uusimmasta kirjastani VEGE Talvi. Voit valmistaa sen terästyksellä tai ilman.
Tämä omenainen pullapitko on juuri sopivasti makea, ihanan mehevä ja herkullinen! Pitkoon on myös ihastunut moni, joka ei yleensä pullasta tai varsinkaan pullapitkoista välitä.
Tämä mutakakku on niin hyvää ja ihanan mehukasta! Kakun maku sopisi hienosti myös jouluun - jokin siinä taatelin ja kanelin yhdistelmässä. Heitin sekaan myös hieman inkivääriä, koska se vaan tuntui oikealta.
Marjakossu kuulostaa jotenkin hurjalta omaan korvaani, mutta tämä juoma on aika ihana. Kotimaisesta mustikkamehusta valmistettu likööri on pakattu nostalgisesti mummonmehupulloon ja maistuu niin upeasti mustikalta, että!
Näiden mätiklassikoiden maku oli aivan mahtava! Miten voikin yksinkertainen ruoka maistua niin hyvältä?! Suosittelen testaamaan tämän heti-nyt ;)
Tämän granolan nimi tulee Fazerin saman nimisestä patukasta josta sain inspiraation granolan makumaailmaan.
Näistä saaristolaisleivistä tuli suorastaan täydellisiä. Ohje oli helppo kuin mikä ja leipien maku ja koostumus erinomainen.