GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Kana-avokadosalaatti tuoreilla mikrovihreillä

Kana-avokadosalaatti tuoreilla mikrovihreillä

Kaupallinen yhteistyö Plantui:n kanssa. Artikkeli sisältää affiliate-linkkejä Plantuin sivuille.

Pienessä väliaikaisen 36:n neliön kotini mikrokeittiössä on hyrrännyt nyt useamman viikon ajan mielenkiintoinen värkki. Se kasvattaa minulle taianomaisesti tuoreita mikrovihreitä tasaiseen tahtiin niin helposti, etten ole vastaavaa nähnyt.

Olen idättänyt ja kasvattanut mikrovihreitä ennenkin, manuaalisemmin konstein, mutta haasteena on usein ollut paikallaan astiassa seisova vesi, jota täytyy muistaa vaihtaa tasaiseen tahtiin. Nyt tämä keittiössäni hyrräävä Plantuin Smart Garden hoitaa aivan kaiken itse. Kiireisen ja hajamielisen ihmisen pelastus!

Miksi mikrovihreitä?

Olen, kuten sanottua, aika ajoin kasvatellut itse ja usein myös ostanut kaupasta valmiina mikrovihreitä. Suursuosikkejani ovat esim. parsakaalin ja lehtikaalin versot. Ne maistuvat mahtavalta ja näyttävät kauniilta. Mikrovihreät kuitenkin, kuten salaatitkin, kestävät valmiina ostettuina melko vähän aikaa hyvinä ja raikkaina. Tästä syystä aloitin itse kasvattamaan niitä jossain vaiheessa, mutta hermostuin kun useampi erä perä jälkeen alkoi homehtua juurista. Voi olla että laitoin siemeniä liian tiuhaan, tai kenties vaihdoin vettä liian harvoin.. Kuka tietää.

Olen innokas itujen ja versojen syöjä siksi, että niihin on pakattu huikea määrä ravinteita pieneen maukkaaseen pakettiin.

Violetteja mikrovihreitä Plantuin kasvualustalla

Mikä on Plantui smart garden?

Plantui on suomalainen bioteknologiayritys, joka on kehittänyt hydroponisen fiksun kotipuutarhalaitteen jolla voit kasvattaa niin mikrovihreitä, kuin tomaatteja, salaatteja tai vaikkapa syötäviä kukkia minimaalisella vaivalla. Laitteita on kahta eri kokoa, mutta suosittelen kuuden kapselin kokoista laitetta, sillä siihen saa myös tämän minunkin käyttämäni micro greens -tarjottimen, jolla voi kasvattaa versoja. Muutoin laitteet toimivat kasvatuskapseleilla, joita on toki niitäkin huippu helppo käyttää.

Plantuin käyttämä teknologia on uniikkia, ja se jäljittelee pohjoisen kesäauringon valoa. Plantuin valoteknologiassa kasvin fotosynteesiä eli yhteyttämistä optimoidaan LED-valoista saatavalla fotonivirralla sekä erityisillä valoalgoritmeillä. Näin smart garden tuottaa tutkitusti neljä kertaa enemmän vihermassaa ja vitamiineja kuin perinteiset kasvatusvalot.

Pidän terveellisestä ruoasta, mutta olen myös laiskistunut ruoanlaitossa (saisiko tätä myöntää tässä blogissa?! ;) ). Koska en halua viettää tunteja keittiössä ituja silitellen ja kymmeniä eri superfoodeja syöden, haluan mieluiten yksinkertaistaa ja optimoida sitä ruokaa mitä oikeasti syön. Jos siis aion kasvattaa omia ituja tai versoja, ja tiedän että voin moninkertaistaa niiden ravinnetiheyden, niiaan ja kiitän ja otan systeemit käyttöön!

Mikrovihreät kasvamassa violetin valon alla

-25% Alekoodi: HANNASTOLT

Saat koodilla “HANNASTOLT” -25%:n alennuksen Plantuin verkkokaupassa!

www.plantui.com

Plantuissa minua kiinnostaa kovasti myös syötävien kukkien kasvatus, sillä niillä saa ruokaan taas ihanaa silmän iloa ja sehän toki edelleen kiinnostaa vaikka muuten ruuanlaitto laiskottaisikin ;) Kaupasta kärrätyt syötävät kukat nuukahtavat hetkessä, joten olisi ihanaa, että niitä kukkisi omalla pöydällä ja siitä voisi vaan sitten napsia lautaselle.

Helppo ja nopea kasvatusprosessi

Kasvatusprosessi on Plantui smart gardenilla todella yksinkertainen:

  1. Täytä kulho vedellä ja lisää kasvuravinne (toimitetaan siementen mukana).

  2. Lisää kasvikapselit tai siemenet microgreens-tarjottimille.

  3. Käynnistä laite. Tästä alkaa hauska vaihe kun voit vaan ihmetellä pienten kasvien kasvua päivästä toiseen.

  4. Harvest time! Muutamassa päivässä sinulla on käytettävissäsi valmiita, ravinnetiheitä herkkuja!

Valmis kanasalaatti mikrovihreillä

Herkullinen kana-avokadosalaatti mikrovihreillä

Määrä: 1 annos


Ainekset

  • Nippu salaattia tai salaattisekoitusta

  • 1 tuore avokado

  • 1 kanan rintafile, paistettuna

  • kourallinen (n. 4-6 kpl) kirsikkatomaatteja, pestynä ja puolitettuna

  • Pätkä kurkkua (n. 6 cm), pestynä ja paloiteltuna

  • 3 retiisiä, leikattuna pieniksi paloiksi tai siivutettuna

Päälle

  • Reilu nippu mikrovihreitä (joko valmiina ostettuna tai itse kasvatettuna)

  • Avokadoöljyä

  • Sitruunan mehua (vapaaehtoinen) ja/tai omenaviinietikkaa

  • Parmesaani-timjamisuolaa (Nicolas Vahé) tai suolaa ja mustapippuria myllystä

Valmistus

  1. Paista kanan rintafile. Olen itse oppinut vasta hiljattain paistamaan mm. kanan rintafileet pannulla kannen alla, jotta ne jäävät mehukkaammiksi. Ostan usein yrttimarinoitua kanaa, jossa ei ole lisättyä sokeria tai muuta soosia, lähinnä öljyä ja yrttejä. Jos käyttämäsi kana on naturellia, voit maustaa kanan paistettaessa suolalla ja pippurilla. Siivuta valmiiksi paistettu file.

  2. Lado salaattiainekset lautaselle. Mikrovihreät päällimmäiseksi, notta on nättiä. Lorauta pinnalle hieman hyvää kasviöljyä - omia suosikkejani ovat avokadoöljy, oliiviöljy, hamppuöljy ja macadamiaöljy. Useimmiten käytän salaatin kanssa avokadoöljyä tai oliiviöljyä.

  3. Käytän salaateissa mielelläni myös joko sitruunamehua tai omenaviinietikkaa hieman raikasta kirpeyttä tuomaan.

  4. Pinnalle aina vähän pippuria ja suolaa, tai sitten Nicolas Vahén törkyhyvää parmesan-timjamisuolaa. NAM!


Sateenkaari-merenneitokakku

Sateenkaari-merenneitokakku

Eropäiväkirja 01: The Big Talk

Eropäiväkirja 01: The Big Talk