GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Pihlajanmarjat hyötykäyttöön

Pihlajanmarjat hyötykäyttöön

Meidän pihassa kasvaa yksi iso pihlaja ja joka syksy kokeilen jotakin uutta tapaa ottaa pihlajanmarjat hyötykäyttöön. Marjat ovat C-vitamiinirikkaita, mutta maunsa puolesta hieman haasteellisia. Yksi parhaimmin toimivia makupareja joita pihlajanmarjoille olen löytänyt, on omena. Laitan esimerikiksi hieman pihlajanmarjoja omenahillon sekaan. Lisäksi hieman vaniljaa ja hillosta tulee herkullista!

Kokeilujen jälkeen pihlajanmarjoillekin on löytynyt monta hyvää käyttötapaa ja suosittelenkin harjoittelemaan ja testailemaan!  Tähän mennessä olen pihlajanmarjoista tehnyt:

Pihlajanmarja smoothiekulhoja

Valmistin pihlajanmarjoista oman ”açaí-lähiruokakulhoni”. Marjat poimin omalta pihaltamme – todellista lähiruokaa! Maku on todella raikas ja väri on jotain aivan mieletöntä! Jo pelkästään tämän kulhon näkeminen virkistää :)

Pihlajanmarjaviinikumeja ja -hedelmäremmejä

Olen kehitellyt syksyn marjoista herkulliset viinikumireseptit – mainio vaihtoehto tavallisille karkeille lastenkutsuilla ja erinomainen apu aikuisille makeannälkään. Viinikumien sivutuotteena syntyvät kuitupitoiset marjaremmit ovat hauska vaihtoehto makeishyllyn sokerisille karkkiremmeille.
pihlajanmarjaviinikumit-1024x664.jpg

Kuivatut pihlajanmarjat

Tänä vuonna ehdotin, että yksinkertaisesti kuivaisimme pihlajanmarjat. Meillä on käytössä 10-kerroksinen Excalibur-kuivuri, johon mahtuu kiitettävästi marjoja kuivumaan. Yhdestä ämpärillisestä tulee n. kolme levyllistä marjoja kuivuriin. Tämä onkin ihan hyvä asia, sillä kuivaamiseen menee pari päivää. Kuivattelemme marjoja  32-36 asteen lämpötilassa, jotta ne eivät alkaisi käymään, ja jotta ravinteet mahdollisimman hyvin säilyisivät marjoissa. Kuivatusprosessia voi nopeuttaa pistämällä marjoihin reiät, jotta neste pääsee nopeammin karkaamaan marjan kuoren alta, mutta kuka realistisesti jaksaa pistellä joka ikisen marjan pellillä?

Mitä kuivatuilla pihlajanmarjoilla voi tehdä?

Marjoja voi heittää sellaisenaan esim. smoothien joukkoon tai esim. pataruokiin, mutta minä päätin testata tällä kertaa ajaa marjat jauheeksi Vitamixilla. Meillä on kuiva-aineille tarkoitettu kannu, mutta uskon, että tavallisellakin tuo jauhaminen onnistuu mainiosti.

Kuivatut pihlajanmarjat © Hanna Stolt | Gurmee.net

Kuivatut pihlajanmarjat © Hanna Stolt | Gurmee.net

Yllä olevassa kuvassa marjoja on hämäävästi laitettu kannun piripintaan, mutta todellisuudessa niitä kannattaa jauhaa 1/3 kannullinen kerrallaan, kahdesta syystä. Pihlajanmarjoista alkaa nopeasti irrota öljyä, kun niitä jauhaa. Näin ollen alimmat marjat alkavat herkästi muhjuuntua pohjalle. Haluamme siis, että marjoilla on reilusti tilaa liikkua kannussa jotta ne eivät muhjuunnu ja öljyynny. Laitoin marjat ilmavasti kannun pohjalle ja laitoin tehot samantien korkealle, jotta marjat oikein lennähtävät liikkeelle. Pari nopeaa rundia ja marjat ovat jauheena.

Toinen syy, miksi marjoja kannattaa jauhaa vähän kerrallaan on  juuri tuon irtoavan öljyn vuoksi. Säilytän marjajauheen jääkaapissa, suljetussa purkissa, jotta öljy ei pääse härskiintymään ja maku säilyy raikkaana.

DSC05640.jpg

Kokemukset kuivatetuista pihlajanmarjoista

Pihlajanmarjojen pitkä kuivattaminen tuntuu tässä vaiheessa hyvältä idealta. Marjan sisältämä vähäinen sokeri tiivistyy kuivattaessa ja karvaus tuntuu sen myötä vähentyvän. Ei marjoista makeita tule sokeroimatta, mutta vähemmän karvas maku on jo plussaa! Valmis marjajauhe on todella näppärä tapa hyödyntää marjoja pitkin vuotta, esim. leivän seassa, puuron ja jogurtin päällä jne.

DSC05643.jpg
Vegesushi ei olekaan vaikeaa!

Vegesushi ei olekaan vaikeaa!

Monitoimipastakastike sekaani-vegaaniseurueelle

Monitoimipastakastike sekaani-vegaaniseurueelle