GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Itsetehty kanaliemi

Itsetehty kanaliemi

Ette uskokaan kuinka paljon voin ärsyyntyä pakkausten sisällysluetteloista. Siis siitä, että ne ovat täynnä ties mitä omasta mielestäni turhia tai vääriä ainesosia. Yksi ruoka-aines joka harmittaa joka kerta, on kasvis- ja kanaliemikuutiot. Miksei kalaliemikuutiotkin, mutta niitä tulee käytettyä harvemmin. Kasvis- ja kanalientä sen sijaan melko tiheään. Joka ikisessä pakkauksessa, luomut mukaanlukien, on lisiä kuten hiivauutetta tai maltodextriiniä yms. Kaikenlaista herkkua.

Joitain viikkoja sitten päätin vihdoin kokeilla kanaliemen valmistusta kun sopiva ohjeen aihio sattui käteen Stephanie Seegen loistavasta keittokirjasta Soulflavours. Keittokirja on täynnä reseptejä jotka ovat omaan filosofiaani sopivasti helppoja valmistaa ja terveellisiä. Lisäksi ne ovat kaikki tehty ilman gluteenia, maitotuotteita, hiivaa, kananmunia tai teollista sokeria. Kirjassa olevaan ohjeeseen, joka taisi olla kanaliemi fondue-tarkoitukseen, oli lisätty kanaliemikuutioita joten muokkasin ohjetta omaan tarkoitukseeni niin, että koko ohje on tehty "täysraaka-aineista".

Kanaliemeen, kuten mihinkään muuhunkaan ruokaan, ei ole mitään yhtä oikeaa yhtälöä. Tämänkin ohjeen kauneus on siinä, että kanojen sekaan voi heittää vähän mitä kaapista löytyy ja mitä kasviksia ja juureksia on tarjolla. Itse tehty kanaliemi on herkullista, luomua ja lisäaineetonta. Lisäksi kanat tulee käytettyä kutakuinkin kokonaan, lähinnä luut ja nahka jäävät jäljelle, mutta niistäkin on saatu uutettua tärkeimmät liemeen. En ole koskaan ennen kanaliemi kokeilujani onnistunut valmistamaan niin mureaa ja mehukasta kanaa kuin tällä tavoin saa. Niin ihanan vaivatonta ja hyvää!

Kanaliemi on muuten myös hyvää sellaisenaan jos satut saamaan kunnon flunssan. Liemi lämmittää kurkkua ihanasti, maistuu hyvältä ja tarjoaa keholle ravinteita kun ruoka ei muuten maistu.

kanaliemi1.jpg

Itsetehty kanaliemi


Ainekset

  • 2 pakastettua luomu kanaa

  • 6 porkkanaa

  • 6 sellerin vartta

  • 6 sipulia

  • 4 valkosipulinkynttä

  • 2 rkl vaahterasiirappia

  • loraus coconut aminos / soijakastiketta

  • suolaa

  • mustapippuria myllystä

  • n. 1 rkl kurkumaa

  • n. 1 rkl kuivattuja fenkolinsiemeniä

  • 3/4 dl kuivattua nokkosta

  • reilu nippu tuoretta persiljaa

Valmistus

  1. Laita kanat isoon kattilaan ja lisää kattilaan vettä kunnes kanat juuri ja juuri peittyvät vedellä. Laita hellanlevy kuumenemaan ja pilko sillä välin muut ainekset reiluiksi paloiksi, esim. porkkanat pilkoin itse n. 3-5 cm mittaisiksi paloiksi. Valkosipulinkynsiä painoin ensin veitsen telalla lyttyyn ja heitin sitten pataan. Anna kaikkien ainesten porista kattilassa kunnes juurekset ovat pehmenneet.

  2. Siirrä kattila 100-asteiseen uuniin ja anna hautua yön yli.

  3. Seuraavana aamuna nosta kanat padasta. Kananliha on upean mureaa ja lohkeaa irti luista pelkästä kosketuksesta. Ota liha talteen. Itse jaan lihan tässä kohtaa kahteen osaan: yhteen kippoon isot palat (loistavia vaikkapa salaatin päälle) ja toiseen pienet palat ja "lihamuhju". Nuo pienet palat käytän yleensä samana tai seuraavana päivänä kanakastikkeen valmistukseen.

  4. Nostele kattilasta porkkanat ja siivilöi liemi isoon astiaan. Tästä annoksesta tulee meidän kattilassa n. 3,5 litraa kanalientä jonka sitten pakastan 0,5 litran pakastepusseissa. Porkkanat (ja mahdollisesti muut juurekset) kannattaa säilyttää sillä niitä voi syödä sellaisenaan tai hyödyntää esim. kanakastikkeen seassa. 

Kinkkupiirakkaa joulukinkun jämistä

Kinkkupiirakkaa joulukinkun jämistä

Laventelia ja rosmariinia

Laventelia ja rosmariinia