Ceyloninkanelia
Tiesittekö, että kanelia on montaa eri lajia ja että niistä osassa on reilummin kumariini-nimistä myrkkyä kuin toisissa? Minä olen tässä hieman tutkiskellut asiaa. :) En ole tiennyt, että kanelia on olemassa niin montaa eri lajia ja että niillä on niin isoja eroja. Erityisesti yllätyin tämän oman pikku tutkielmani ohella makueroista. Jotenkin olen kuvitellut, että kaneli maistuu aina samalta joka paikassa, mutta olin väärässä. Halusin jakaa tämän tiedon teidän kanssanne, jotta tiedostaisitte tämän kaupassa ostoksia tehdessä. Mihinkään kanelihysteriaan ei ole aihetta, mutta ainakin itse tykkään tietää mihin kannattaa rahansa laittaa ja mikä tuote on laadukkain.
Tässä siis kanelin lyhyt oppimäärä:
Cinnamomom verum / Cinnamomum zeylanicum
Cinnamomom verum / Cinnamomum zeylanicum on lajike jota usein pidetään aitona kanelina, "true cinnamon". Tämä kaneli tunnetaan myös nimellä ceyloninkaneli. 80-90 % maailman ceylon-kanelista tuotetaan Sri Lankassa. Lisäksi sitä tuotetaan Seyhcelleillä ja Madagascarissa. Ceyloninkanelin nuorten versojen kuivatusta kuoresta jauhetaan mausteena käytettävää kanelia. Kuivatut kuoret ovat aivan ohuita ja sileitä.Ceyloninkanelilla on aivan omantyyppisensä maku. Olen joskus ihmetellyt miksi jossain leivonnaisissa tai esim. kahviloissa kahvin päälle ripoteltu kaneli maistuu kanelille, mutta kuitenkin erilaiselle. Ceyloninkanelin maku on jotenkin vienompi, imelämpi kuin perinteisen (sen mitä minä olen lapsesta saakka syönyt) kanelin.
Cinnamomum cassia / Cinnamomum aromaticum
Cinnamomum cassia / Cinnamomum aromaticum on kiinankaneli. Tämä kiinankaneli / kassiakaneli saadaan kanelipuun kuoresta ja se sisältää kaikista lajikkeista eniten kumariinia. Suomessa ja Euroopassa myytävä kaneli on pääasiassa kassiakanelia (Cinnamomum cassia tai Cinnamomum burmannii), joka sisältää kumariinia tavallisimmin 2-3 mg/g.
Ostin joskus Kiinasta matkustellessa kanelia. Aivan innoissani ladoin tiskiin muistaakseni viisi pussillista kanelia kuorena. Tuo kaneli oli juuri kassiakanelia. Kuori oli paksua ja sitä oli todella haastavaa saada raastettua jauheeksi. Jostain luinkin, että kassiakaneli helpommin vahingoittaa kotikäyttöistä raastinta kun taas ceyloninkaneli murenee lähes sormissa. Nuo Kiinasta tuodut kanelit jäivät syömättä, mutta ottaen huomioon mitä olen kaneleista oppinut, se ei ehkä ollutkaan niin huono juttu.
Cinnamomum burmannii
Cinnamomum burmannii on burmalaista, edullisinta markkinoilta löytyvää kanelia. Ymmärtääkseni tämä kaneli lasketaan kassiakaneleihin. Burmankanelin kuoret ovat paljon paksumpia ja karheampia kuin ceyloninkanelin paperinohuet kuoret.
Cinnamomum loureroi
Cinnamomum loureroi on saigoninkanelia / vietnaminkanelia. Tämäkin kaneli on lähempänä kassiakanelia kuin ceyloninkanelia. Vietnaminkanelissa on 1-5% eteeristä öljyä josta 25% on cinnamaldehydiä. Tämä on korkein pitoisuus kaikista kaneleista. Tässä kanelissa on voimakkain aromi ja se on kallein kaneleista.
Kumariini
Kumariini on aromaattinen yhdiste, jota esiintyy luonnossa monissa kasveissa. Kanelissa kumariinia on yleensä 2–3 g/kg, mutta enimmillään sitä voi olla jopa 6–7 g/kg. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on todennut kumariinin olevan maksalle myrkyllinen aine ja suosittelee kumariinille siedettävän päiväsaannin rajaksi 0,1 mg ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa. Kanelin säännöllinen käyttö ei siksi ole suositeltavaa, sillä lapsille pienetkin annokset voivat olla haitaksi. Harvinainen ja kalliimpi ceyloninkaneli (Cinnamomum zeylanicum) sisältää kumariinia huomattavasti vähemmän kuin muut lajikkeet. Kumariini voimistaa kanelin aromia ja sen vuoksi kassiakanelilla saadaan sillä maustettuihin tuotteisiin voimakkaampi aromi kuin ceyloninkanelilla.
Cinnamaldehyde
Cinnamaldehyde on orgaaninen yhdiste joka antaa kanelille sen maun ja tuoksun. Cinnamaldehydeä käytetään makuaineena mm. purkassa, jäätelössä, karkissa ja juomissa.
Minä päätin näistä eri kaneleista luettuani kokeilla jos löytäisin jostain helposti ceyloninkanelia. Yhdestäkään liikkeestä en vielä ole Helsingissä onnistunut tätä löytämään, mutta iHerbista löysin todellisen säästöpakkauksen - lähes puolen kilon paketin luomulaatuista ceyloninkanelia. Olisi siellä ollut ihan tavallisen kokoisiakin purkkeja, mutta ostin nyt reilusti kun kerran sai :)
Olen aiemmin tilaillut vain kalaöljyä tuolta iHerbista, mutta tämän ostoksen jälkeen taidan tutkia vähän muitakin luomumausteita samasta putiikista. Paketit tulevat nopeasti perille ja koskaan ei ole ollut mitään ongelmia. Tilaus- ja toimitusprosessit toimivat kuin rasvattu. Ensitilaajat saavat 5-10 USD alennuksen ensimmäisestä tilauksestaan alennuskoodilla HHF271.
Olen ollut niin onnessani tuosta kanelilähetyksestä, että tänäänkin aamulla oli pakko tehdä ceylon-cappucino. Olen edelleen ihan älyttömän tyytyväinen meidän Cupsoloon. Kahvia ei enää kulu ihan niin paljon kuin ensimmäisinä päivinä kun piti päästä kokeilemaan kaikkea, mutta edelleen kotiäitinä olen kiitollinen kun saan hyvän tumman kahvin tai cappucinon parilla napinpainalluksella. Parisien-kahvista on jäänyt kestosuosikki, samoin Mexico-luomukahvista. Parisienia kuluu myös café au lait'na. Namia :) Joka tapauksessa, ceylon-cappucinosta tuli hyvää. Nyt pitää keksiä vaan lisää kaiken maailman kaneliherkkuja jotta saan tuon puoli kiloa hiljalleen kulumaan ;)
Lähteitä
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kumariini
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kassiakaneli
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden_luontaiset_myrkyt/kanelin_kumariini/
http://en.wikipedia.org/wiki/Cinnamomum_loureiroi
http://en.wikipedia.org/wiki/Cinnamomum_burmannii
http://en.wikipedia.org/wiki/Cinnamaldehyde
Cupsolo
Saimme Cupsolon Pauligilta lahjaksi, mutta sen mukana ei tullut velvoitetta kirjoittaa tai mainostaa. Mainitsen koneen, koska Oikeasti olen onnessani siitä ja sen tekemistä kahveista :)