GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Ratatouille-vuohenjuustolasagne

Ratatouille-vuohenjuustolasagne

Mikä on sinun lempiruokaasi talvella? Itse huomaan kaipaavani täyteläisiä, pehmeitä makuja ja ruokia. Väriä pitäisi lautaselta aina löytyä, niin kesällä kuin talvella. Yksi tämän talven suosikkejani on ollut tämä perinteisestä Ratatouillesta inspiroitunut kasvis-vuohenjuustolasagne. Perinteinen lasagnehan on melko työläs valmistaa, joten tämän version helppous tulee iloisena yllätyksenä. Kasvismandoliini tekee pilkkomisesta/siivuttamisesta entistä helpompaa ja joutuisampaa (kunhan et onnistu vuolemaan peukaloasi samalla).

DSC08557.jpg
DSC08562.jpg

Kesäisin haluan aina valmistaa grillissä ratatouille-henkistä kasvispaistosta jossa vuorottelevat kesäkurpitsa, tomaatit ja vuohenjuusto. Tämän mielleyhtymän ansiosta ratatouille-vuohenjuustolasagne herättää minussa keveitä, kesäisiä muistoja ja ajatuksia.Sen sijaan, että lasagnea maustaisi monimutkaisilla maustesekoituksilla ja kastikkeilla, valmistetaan tätä lasagnea varten hyvin yksinkertainen valkokastike, joka maustetaan yksinkertaisesti vuohenjuustolla. Näin kastikkeesta tulee ihanan kermainen ja vuohenjuusto maustaa kasvikset täydellisesti! Lisämakua lasagne saa yksinkertaisesti pestosta. Voit hyvin kokeilla myös esim. sitruunalla maustettua pestoa, mutta ihan perusjutut sopivat tähän ruokaan.

DSC08565.jpg

Tykkään itse valmistaa tuorepastaa aina silloin tällöin, mutta myös tuorelasagnelevyt sopivat tähän erinomaisesti. Varmasti kuivalasagnelevyilläkin tämä onnistuu, mutta kypsennysaika saattaa muuttua. Tuorepasta on näppärää sen lyhyen kypsennysajan(kin) ansiosta.

Tämän vegelasagnen etuja on myös se, että sen maku vain paranee säilöttäessä, eli saat siitä herkullisen lounaan mukaan töihin tai dinnerin pariksikin päiväksi erinomaisesti!

DSC08578.jpg

Ratatouille-kasvis-vuohenjuustolasagne

6–8:lle


Ainekset

  • 1 vihreä kesäkurpitsa (tai jos haluat lisäväriä, yksi vihreä, yksi keltainen)

  • 1 munakoiso

  • 6-8 tomaattia

  • 140 g (1 pkt) pehmeää vuohenjuustoa (chèvre)

  • 1 ½ rkl voita

  • 2 rkl vehnäjauhoja

  • 3 dl täysmaitoa + 2 dl vettä

  • suolaa, mustapippuria

  • Provencale-mausteseosta (italialaisia yrttejä)

  • 1-2 prk pestoa (2 pientä / 1 iso)

  • 1 pkt tuorepastalevyjä (tai valmista itse ao. ohjeella)

Valmistus

  1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

  2. Siivuta kasvikset ohuiksi siivuiksi.

  3. Valmista valkokastike. Sulata voi kasarissa ja lisää jauhot. Sekoita hyvin. Lisää maitoa ja vettä pienissä osissa ja sekoita huolellisesti välissä. Kun kaikki neste on lisätty ja kastike on tasaista, lisää sekaan vuohenjuusto ja sekoita hyvin. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna poreilla n. 3 minuuttia niin että kastike sakeutuu sopivasti ja nosta sitten pois lämmöltä.

  4. Voitele uunivuoka oliiviöljyllä. Lado vuoan (26 x 20 cm) pohjalle kerros kasvissiivuja limittäin, vuorotellen. Ripottele pinnalle hieman provencale-mausteseosta. Levitä päälle 1/3 pestosta ja kerros valkokastiketta (noin 1/4 kastikkeesta). Peitä kerros lasagnelevyillä.

  5. Levitä lasagnelevyjen päälle taas kerros kasviksia, ripaus provencalea, pestoa ja valkokastiketta. Peitä lasagnelevyillä. Jatka näin kunnes vuoassa on kolme kerrosta. Viimeisen lasagnekerroksen päälle levitetään vielä ohuelti valkokastiketta ja voit koristella pinnan tomaattisiivuilla. Ripottelemalla pinnalle juustoraastetta lasagne saa ihanan rapean pinnan.

  6. Paista 200°:ssa noin 40 minuuttia.

  7. Anna lasagnen vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Jamie Oliverin kuninkaallinen pasta

Jamie Oliverin pastaohje on paras minkä tiedän, ja helppo valmistaa. Olen puolittanut alkuperäisen ohjeen, sillä muutoin satsi on valtava! Tällä ohjeella saat pastaa juuri passelisti lasagnea varten. Ohje on muokattu tuoreesta kirjasta Jamien Italialainen keittiö - reseptejä suoraan Italian sydämestä (Readme.fi). Tuo kirja on ihana! Rakastan italialaista ruokaa ja ruokakulttuuria. Kirjassa on tuttuun tapaan kauniita kuvia ja tarpeeksi simppeleitä reseptejä. Suurin osa aineksista löytyy myös ihan meidän Porvoon perus marketeistakin, joten kirjan ohjeet istuvat hyvin arkikokkaukseen. Suosittelen :)

Ainekset

  • 3 dl Tipo 00 -vehnäjauhoja

  • ½ dl hienoa semolinajauhoa (korvaan vehnäjauholla silloin kun en löydä tätä kaupasta)

  • 6 isoa kananmunaa (erottele keltuaiset ja valkuaiset)

  • 1 rkl oliiviöljyä

  • 2 rkl kylmää vettä

Valmistus

  1. Kokoa jauhoista keko isoon kulhoon ja tee sen keskelle kuoppa johon lisäät keltuaiset (valkuaisia ei käytetä tässä. Hyödynnä ne esim, munakkaassa tai valmista marenkia.). Lisää oliiviöljy ja vesi kuoppaan ja sekoita haarukalla keltuaisten rakenne sileäksi.

  2. Tuo jauhoja hiljalleen reunoilta keskelle taikinan sekaan kunnes taikinaa on vaikea sekoittaa. Jauhota kädet ja työstä taikinasta pallo. Alusta taikinapalloa jauhotetulla työtasolla 4 min tai kunnes se on sileää ja kimmoisaa. Kiedo taikina tuorekelmuun ja anna sen levätä 30 min.

  3. Jaa taikina 2 osaan. Peitä ne puhtaalla kostealla keittiöpyyhkeellä, jotta taikina ei pääse kuivumaan. Voit kaulia taikinan kaulimella, mutta jos omistat pastakoneen, saat ehdottomasti parhaan tuloksen (ja helpoimmin) sillä.

  4. Pastakone: syötä taikinapala isoimman aukon läpi kertaalleen ja taita puoliksi. Syötä jälleen isoimman aukon läpi. Kiristä sitten 2 asetusta kerrallaan ja rullaa taikina telojen läpi. Jos taikina meinaa tarttua teloihin, ripottele taikinapalan pinnalle hieman jauhoja. Tue taikinaa hieman syöttöpäästä ja pidä se "kimmoisana" niin, että se pääsee helposti rullaamaan pastakoneen läpi. Taikinan ei tulisi repeillä tai tarttua teloihin.


Sponssi-info

Kirjoitusta ei ole sponsoroitu.

Mansikka-limettimousse (vegaani)

Mansikka-limettimousse (vegaani)

Sahramijäätelöä kandeerattujen pähkinöiden kera

Sahramijäätelöä kandeerattujen pähkinöiden kera