GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Japanilainen seesamilohi ja portobellosienet

Japanilainen seesamilohi ja portobellosienet

Tämä lohiruoka on jo useaan kertaan testattu ja aivan mahtava annos. Resepti on peräisin Glorian Ruoka ja Viini lehdestä (numero 67, 2/2010). En voi tarpeeksi kehua miten paljon tykkää tästä lehdestä. Jokainen numero vaan pursuaa uusia mahtavia ohjeita! Tämä japanilainen seesamilohi on yksi ehdottomista suosikeistani pitkään aikaan, wasabi-kastike antaa aika huikean vivahteen ruualle.

Alkupalaksi tein tosi simppelin portobellosienijutun: Ostin kaksi portobellosientä. Pesin molemmat sienet ja irrotin sienenjalat. silppusin jalat pieneksi ja kokosin silpun keoiksi hattujen päälle. Sen jälkeen rouhin päälle mustapippuria, suolaa ja ripottelin provencen yrttiseosta sekä paprikaa. Siihen päälle sitten mustaa Castello homejuustoa ja muutama tippa oliiviöljyä päälle.

Sienistä tuli hyviä mutta hieman vetisiä. Konseptia voi varmasti vielä kehittää. Musta Castello on ihanan makuinen, mutta ehkä uunissa paistetavaksi sopisi hieman paremmin esim perus aurajuusto mikä on vähän paksumpaa.Valmiiden sienten päälle olisi ollut ihana laittaa vielä vähän parmankinkkua ja jotain vihreää - esim ruohosipulia tai yrttejä. Salvia olisi maistunut taivaalliselta tässä päällä, mutta koska koko ruoka oli päähänpistos, ei auttanut kuin pelata sillä mitä kaapista löytyi.

Jännää tässä koko alkuruokakuviossa oli se, etten ole mikään suuri sienten ystävä. Portobellosienet ovat kuitenkin maistuneet aina - niissä jotenkin säilyy rakenne paremmin eikä niistä tule paistettaessa kumimaisia. Maku on pehmeä eikä "liian sienimäinen". Voisin ajatella lisääväni täytteeseen esim jauhelihaa hiukan tai sitten tehdä jonkin tuorejuustotäytteen. Jauhelihatäytteen päälle voisi ripotella vähän juustoraastetta ja sujauttaa uuniin.

img_7356.jpg
seesamilohi-ja-portobellosienet-2.jpg

Ainekset

  • 800 g lohta fileenä

  • 3 rkl mustia seesaminsiemeniä (meillä vain kuorimattomia ja kuorellisia perussiemeniä, toimii ihan hyvin)

  • 2 tl seesaminsiemenöljyä

Marinadi

  • 1 dl japanilaista soijakastiketta

  • 0,5 dl sitruunamehua

  • 0,5 dl makeaa teriyaki-kastiketta

  • 0,5 dl seesaminsiemenöljyä

  • 3 rkl sokeria

Lisäksi

  • wasabikastiketta

Valmistus

  1. Aloita marinadista. Sekoita ainekset kulhossa. Nypi lohesta ruodot ja poista nahka. Leikkaa lohi annospaloiksi. Nosta palat kastikkeeseen marinoitumaan ja laita lohi jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi. Meillä kala seisoi marinadissa yön yli. Mitä paksummat viipaleet, sen pitempi marinoitumisaika. Jos marinointiaika on lyhyt, kääntele paloja välillä.

  2. Paahda seesaminsiemeniä kuumalla, kuivalla pannulla pari minuuttia, mutta älä polta niitä.Nosta lohipalat soijakastikkeesta ja pyyhi palat talouspaperilla ettei marinadi pala paistaessa. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista lohi kypsäksi matalassa lämmössä, muutama minuutti molemmin puolin. Lohi saa jäädä sisältä hieman punertavaksi. Paistoimme lohen tällä kertaa uunissa. Ihan ok siitä tuli, mutta itse pidin vielä enemmän rapeakuoriseksi paistetusta versiosta ensimmäisellä kokeilukerralla.

  3. Ripottele paistetut siemenet lohipaloille. Tarjoa paistettujen papujen ja siitakesienten sekä wasabikastikkeen kera.

sienet-enne-juustoa.jpg
sienet-valmiina-uuniin.jpg
img_7352.jpg

Paistetut pavut ja siitakesienet

Ainekset

  • 1 pkt/pss tuoreita vihreitä papuja

  • 1 rs (100 g) siitakesieniä

  • 2 tl seesaminsiemenöljyä

  • 0,5 tl suolaa

  • 0,5 tl mustapippuria

Valmistus

  1. Leikkaa pavuista kannat, hauduta poreilevassa vedessä 7 min. Jäähdytä juoksevan kylmän veden alla. Näin niiden väri sailyy kirkkaana. Valuta pavut.Viipaloi sienet. Kuumenna öljy kasarissa. Lisää sienet ja paista niitä muutama minuutti. Lisää pavut.  Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile heti.

Tämä lisäke on minusta ihan mahtava ja sopii varmasti vaikka minkä ruuan lisäksi ja on terveellinen. Tämä on myös erinomaisen matalan GI:n ruokaa joten en voi kuin suositella. Sen sijaan En voi suositella pakastepapujen käyttöä. Pavut ovat harmaan vihertäviä, maku on tiessään ja lopputulos on muhjua.

Wasabi-kastike

  • 2 tl wasabitahnaa

  • 0,5 limetin mehua

Sekoita ainekset keskenään ja tarjoa.

 
Mustikkarahkapiirakka

Mustikkarahkapiirakka

Meksikolainen jämäpizza

Meksikolainen jämäpizza