Gurmee.net

View Original

Deodoranttia kainaloon - alumiinilla vai ilman?

Olen pian n. 7–8 vuotta testaillut erilaisia alumiinittomia tapoja raikastaa kainaloita. Tämä "harrastus" lähti liikkeelle siitä, kun hyvinvointivalmentajaksi opiskellessani törmäsin artikkeliin deodoranttien sisältämästä alumiinista ja sen haitoista. Näiden haittojen todellisuudesta on kirjoituksia ja ihan kunnon tutkimuksiakin puolesta ja vastaan. Olen kahlannut näistä kirjoituksista ja tutkimuksista läpi ison siivun. Loppujen lopuksi itselläni isoin merkitys on kuitenkin ollut siinä, miten ihoni reagoi esim. perinteisiin deodorantteihin ja antiperspirantteihin. Ihoni pysyy nykyään niin paljon paremmassa kunnossa ja hien haju pysyy hyvin poissa, helteelläkin. Ja siksi olen pitäytynyt luonnollisissa deodoranteissa.

Alku luonnollisten dödöjen vaihdossa oli kamalaa. Oma teoriani on, että ihon (kainaloiden) bakteerikannalla kestää jonkin aikaa tottua muutoksiin ja alkuun tuntuu, että kainalot haisevat entistä helpommin kun lopettaa perusdödöjen käytön ja vaihtaa luonnollisempiin. Nykyään sen sijaan koen hajuhaittoja entistä harvemmin, vaikka dödö aamulla joskus unohtuisikin. Vastaavia kokemuksia olen kuullut monelta muultakin. Vaihtaminen luonnolliseen dödöön voi siis olla hieman raskas, mutta kun siitä pääsee yli, ei paluuta perusdödöihin ole.

Luonnolliset deodorantit

Alumiinittomia dödöjä voi valmistaa itsekin. Täältä blogista löydät esim. Kookos-limedeodorantin ohjeen, joka sopii herkille kainaloille, mutta ei koville hikoilijoille. Kaikki eivät myöskään halua tai ehdi valmistaa kosmetiikkaansa itse ja minullakin tuo DIY-projektien tekeminen on usein enemmän ajanvietettä, kuin vakavasti otettavaa kosmetiikkatuotantoa. Näin ollen kaupan hyllyiltä löytyvät valmiit kristallideot, voidemaiset deodorantit, suihkeet ym. on tullut kokeiltua tässä vuosien mittaan ja hiljalleen oma suosikkilistani on kaventunut kaventumistaan, kunnes jäljellä on loistava kolmen kopla.

The Natural Deodorant

Ensimmäinen oikeasti hyvin toimiva alumiiniton deodorantti löytyi Cilla'sin valikoimasta: The Natural Deodorant. Näitä dödöjä löytyy muutamassa raikkaassa tuoksussa, jotka eivät ole liian voimakkaita, mutta antavat raikkaan tuoksun. The Natural Deodorant on voidemainen koostumukseltaan. Sitä tarvitaan pieni herneen kokoinen nokare kerrallaan.

Ohm Deodorant

Seuraava löydös oli jauhemainen Ohm deodorantti, joka löytyi Joliesta tai Nudgesta.. en muista enää kummasta. Ohmin teho perustuu pitkälti sen alkalisoivaan vaikutukseen.Tätä dödöä käytän harvoin yksinään, mutta hellepäivänä sipaisen sitä kainaloon voidemaisen dödön päälle. Ohmilla on nykyään näköjään myös voidemaisia versioita, mutta niitä en ole tullut testanneeksi. Voidedödö + tämä jauhe on toiminut hämmästyttävän hyvin hellepäivinäkin! Myös Ohmin valikoimasta löytyy mukavasti tuoksuja mistä valita. Jauhemaisen deodorantin ehdoton hyvä puoli on, että se ei milloinkaan tahraa vaatteita, kuten muut dödöt saattavat tehdä. Sen sijaan tätä deodoranttia en suosittele käyttämään heti karvanpoiston jälkeen. Auts!

Saaren Taika

Saaren Taika on viimeisin löytöni ja sen verran suuri suosikki, että otin tuotesarjan omaan verkkokauppaanikin. Näiden deodoranttien koostumus on aivan super! Deodorantti on vielä aavistuksen The Natural Deodoranttia riittoisampaa ja imeytyy ihoon todella hyvin. Aivan erityisesti olen pitänyt sarjan suoladeodoranteista, jotka auttavat neutraloimaan hien hajua tehokkaasti. Saaren Taika dödöistä löytyy myös soodattomia versioita, jotka sopivat herkkäkainaloisimmillekin (Esim. Appelsiini/Andalusia). Herkkä iho nimittäin saattaa soodasta ärsyyntyä todella voimakkaastikin.

Omat suosikkituoksuni Saaren Taika dödöistä ovat Ruusu merisuola ja Sitruunaruoho. Ruusu on pehmeän naisellinen, sitruunaruoho puolestaan ihanan raikas ja sitruksinen! Sitruunaruoho on aivan ykkönen treenin jälkeen.

Luonnollisen deodorantin paras kaveri: suolasaippua

Luonnollisen deodorantin lisäksi hienhajun neutraloinnissa auttaa suolasaippuan käyttö suihkun yhteydessä. Itse käytän Saariston Suolasaippuaa. Sen sisältämät suolakiteet ovat hieman karkeampia ja näin saan samalla tehtyä kevyen kuorinnan aina suihkussa käydessä. Herkkäihoisemmille suosittelisin Veera Suolasaippuaa, jossa suola on hienojakoista.

Kuolleenmeren suola sisältää runsain määrin mineraaleja, kuten magnesiumia, kalsiumia, jodia, natriumia, kaliumia ja sinkkiä. Runsaiden mineraaliensa ansiosta Kuolleenmeren suola on ihollesi erittäin hyödyllinen ja hoitava. Antibakteerinenmerisuolaauttaa neutraloimaan iholla olevia bakteereja, jotka aiheuttavat hielle tunnusomaisen hajun ja siksi se tehostaa luonnollisten dödöjen tehoa entisestään (miksei toki tavallistenkin dödöjen!).

Merisuola kosmetiikassa sitoo kosteutta ja auttaa ihoa kosteutumaan sisältä päin. Käytän suolasaippuaa erityisesti ihoalueilla joita vahaan (kuorinta ehkäisee sisäänpäin kasvaneita karvoja), ja jotka muuten kuivuisivat helposti (sääret!). Säännöllinen suolasaippuan käyttö vähentää ihon rasvaamisen tarvetta merkittävästi.

Suolasaippuan säännöllinen käyttö vähentää ihon epäpuhtauksista johtuvia iho-ongelmia kuten finnejä, mustapäitä ja näppyjä. Itse olen huomannut tämän hartiaseudulla, johon alkoi treenaamisen aloitettuani ilmaantumaan finnejä. Suihkugeelien vaihtaminen suolasaippuaan on vähentänyt näppyjä hartiaseudulla huomattavasti!